Une fête en France

Vorig weekend was ik bij Franse vrienden van ons want die gaven een feestje omdat hij 60 was geworden en met pensioen ging. Ten eerste: op je 60ste al met pensioen! Ik kan er alleen van dromen. Ten tweede: ze organiseren dus echt een feest dat hij met pensioen gaat en dat moet iedereen weten. Dit waren niet de enige dingen die me zijn opgevallen tijdens mijn bezoek in Frankrijk. Om het even samen te vatten, het was een erg leuk, maar bijzonder weekend en dit soort weekenden moet je niet te vaak hebben.

Last weekend I was at a party of French friends who gave a party because he celebrated his 60th birthday and for his retirement. First: a retirement at the age of 60! I can only dream of that. Second: they organise a party for his retirement and everyone has to know it. These were not the only things remarkable things during that weekend in France. To sum up, it was very nice, but very unique and weekends like these are very tiring.

Op een gegeven moment tijdens het feestje ben ik begonnen met te noteren wanneer wat gedaan werd. Maar daarvoor waren ook al bijzondere dingen gebeurt. Het thema van het feest was USA omdat ze naar Amerika gaan binnenkort, dus je moest geheel in stijl komen. Het feestje begon om half 8 en omdat we samen met de vrienden van ons kwamen waren we er al op tijd (19.00). Rond half 8 kwamen langzaam de gasten binnen in het zaaltje. Een compleet vreemde kwam naar je toe en gaf dan twee kussen. Soms probeerde ik ze vriendelijk een hand te geven om zoenen te vermijden maar dat mislukte vrijwel elke keer. In Nederland geven we alleen drie zoenen als we iemand goed kennen en hem/haar feliciteren of verwelkomen. Zelfs mannen die elkaar goed kennen (volgens mij niet als ze een vreemde zijn) kussen elkaar twee keer. In Frankrijk kussen ze elkaar elke keer als ze elkaar weer zien en ook gewoon als ze op straat lopen. Soms zie je iemand naar iemand toe rennen om even vluchtig twee zoenen te geven en vervolgens weer weglopen. Terwijl we in Nederland gewoon vriendelijk naar iemand zwaaien als we iemand zien. Ondertussen stonden we nog steeds te wachten zonder drinken. De nieuwe binnenkomers lopen ook niet eerst naar de organiseerders van het feest, maar gewoon naar de eerste de beste die ze tegen komen. Op een gegeven moment (zo’n 45 minuten later) waren we gewoon aan het tellen op hoeveel mensen we zaten want we wisten dat er 60 mensen zouden komen en ondertussen hadden we best wel zin in wat rosé.

On a certain moment during the party I began to note down what happened and when. But before I did that already a few noticeable things happened. The theme of the party was USA because they are going to America soon, so you had to come dressed. The party began at 7.30 pm and because we went there with our French friends we were there already at 7.00 pm. Around 7.30 pm the first guests came arrived slowly. The guests (complete strangers for me) came to me and gave me two kisses on the cheek. Sometimes I tried to friendly shake hands to avoid the kisses but that did not work out. In the Netherlands we only give three kisses if we know the person well and congratulate or welcome that person. In France they kiss each other every time they see a person they know and every morning that they see each other again. Sometimes you see people running to each other to give a kiss very fast and leave again. We just wave if we see someone we know. In the mean time we were still waiting without any drinks. The new guests do not walk straight to the one who celebrates something, but just goes to the person who is directly in front of them. On a certain moment (about 45 minutes later) we were counting the people who were already there because we knew 60 people were coming.

Toen alle mensen inclusief president Lincoln, het vrijheidsbeeld, een leger aan cowboys en iemand die Michael Jackson moest voorstellen binnen waren begon het aperitief. Ja, als je een Frans feestje bezoekt diner je niet van te voren en je drinkt al helemaal geen koffie als je net binnenkomt. Je begint gewoon met een lekkere pastis (een anijsdrankje dat wit wordt als je er water bij gooit) of wat whiskey uit een 3 liter fles. Intussen draaide de DJ (zoon van die gozer die Michael Jackson moest voorstellen) heerlijk rare Franse nummers. Elke gast heeft ook gewoon echt een digitale camera mee, nee ze maken niet gewoon foto’s met hun mobiel, maar echt alleen met een degelijke camera. Ik heb dus al een aantal keer moeten poseren in mijn mooie cheerleader outfit.

When all the guests were there including president Lincoln, the statue of liberty, an army of cowboys and someone who was supposed to look like Michael Jackson we could begin with the aperitif. Yes, if you visit a French party you do not eat beforehand and coffee or tea is not served at the beginning of the party like in the Netherlands. The French begin with pastis (an aniseed drink that turns white if you add water) or whiskey from a 3 liters bottle. In the mean time the DJ (son of the Micael Jackson look-a-like) played lovely French songs. Each guests brought a digital camera, no they don’t take pictures with their mobile phone, but only with a proper camera. So I had to pose several time in my cheerleader outfit. 

With my dad

Na het aperatiefje schoven we aan tafel. Ik was met papa en mama en omdat zij helemaal vanuit Nederland waren gekomen mochten ze aan de ere tafel zitten met het feestvierende gezelschap… En ik dan?!? Vanaf hier beginnen mijn notities want het was inmiddels 21.19 toen de rose en rode wijn eindelijk een op tafel kwam!

21.19 Rose en rode wijn komt op tafel

21.25 Beginnen praatje

21.40 Buffet open (ze hadden overigens alleen koud eten en helemaal niks warm, omdat de Fransen vooral uitgebreid warm eten tijdens lunch)

22.07 Een muziek raad spelletje begint (Fransen houden van spelletjes spelen tijdens feestjes)

23.06 Mensen gaan eindelijk een keer dansen

00.08 Desert gaat in er is nog steeds niemand naar huis (mensen wachten dus serieus tot het desert voorbij is dat ze kunnen gaan. Mama en ik zijn ondertussen erg moe maar we vinden het best onbeschoft om nu te gaan)

00.30 Iedereen zwaait op dit moment met een servet en schreeuwt on sans vous ‘we hebben er lak aan’ en een jongetje van 4 jaar rent nog steeds rond hier alsof het nog maar 20.00 uur is…

00.38 De jarige gaat nu voor iedereen de cadeaus uitpakken. Waarom is dit? We hoeven toch niet te zien wat ze allemaal gekregen hebben? Dan moeten we dus het beste cadeau kopen zodat iedereen dat kan zien…

01.01 Eindelijk klaar met de cadeautafel uitpakken! En ik zie koffie.

01.20 Nu komt het echte desert.. Dat andere was alleen kaas en nu echt een desert. Owh en we zingen en blazen kaarsjes uit nu

01.36 Ik krijg nu een glaasje champagne aangereikt en heb net in een polonaise gelopen met de Fransen. De mensen zijn wel super aardig hier, ze willen met me praten en leren me een andere techniek voor line-dancing op dit liedje.

2.28 We lopen nu langs de kerk in een frans dorpje en het feest is nog in volle gang, maar we waren niet de eerste die weg gingen 😁

After the aperitif it was time to search for a place at the table. I was with my father and mother and because they came all the way to France from the Netherlands they were honored to sit with the celebrating couple… What about me?!? From this point I began with my notes because it was already 9.19 when the rose and red wine came on the table!

9.19 pm Rose en red wine on the table

9.25 pm Beginning with little chats

9.40 pm Buffet opens (only cold meals and nothing warm, because the French already eat warm during lunch) 

9.07 pm Some game with guessing music (the French love to do games during a party) 

11.06 pm People finally started dancing

12.08 am Desert is now on the buffet and no one is going home yet (so the guests seriously wait till the desert is over and they can go. Mom and I were a little bit tired but we thought it was rude to go now)

12.30 am Everyone is waving with their napkin now and shouting/singing ‘on sans vous’ which means something like we don’t give a ****** and a little boy at the age of four is still running around like it is still 8 o’clock.  

12.38 am The birthday man (is there a word voor ‘jarige’ in English?) is going to unpack all the presents in front of everyone now. Why do they do this? Do we really have to see what he got for his retirement and birthday? Then you should have bought the best gift so that everyone can see how creative you are?!?

01.01 am Finally done with unpacking the present table! And I can see the coffee…

01.20 am Now the real desert comes is.. The other desert was only cheese. Owh and we are going to sing and blow the candles. 

01.36 am I’m sitting again now after walking the polonaise (?) with French people and get some champagne from someone. The people here are very friendly and want to talk to me and teach me a different technique of line-dancing to this song.

2.28 am We now walk past a church in a little French village and the party is still going, but we were not the first ones who left 😁

De volgende dag:

‘S ochtends om 10 uur werd ik wakker van de Fransen die al het ‘ontbijt’ aan het klaarzetten waren. Het ontbijt was een kop thee met een stukje brioche en fruit en de fransen dronken koffie met veel melk (caffee au lait). Na het ontbijt gingen we op pad naar de bakker en daarna naar feestzaal om iets op te ruimen maar mama en ik gingen intussen naar het marktje wat aan de gang was. Heel grappig dat er niet alleen marktjes zijn tijdens het hoogseizoen, maar ook gewoon tijdens het laagseizoen zijn die marktjes aanwezig voor de lokale bevolking.
Rond half 1 stapten we in de auto. We hadden namelijk nog een rit van 7 uur voor de boeg.  Het hele stel Fransen ging straks terug naar de feestzaal voor een grote maaltijd waarvoor ze 6 stokbroden hadden gekocht, terwijl dat gisteren niet op het buffet stond. Helaas hadden we geen tijd voor deze after-party. Maar het hele weekend was sowieso wel heel interessant. Ik was uiteindelijk half 10 weer terug in Leeuwarden. 7 uur in de auto en 2 uur met de trein en daarna nog even huiswerk maken, heerlijk!

The next day:

I woke up at 10 am and the French were already ‘making’ breakfast. The breakfast consisted of a cup of tea, a little bit French bread (brioche) and some fruit while the French were drinking coffee with a lot of milk (coffee au lait). After breakfast we went to the bakery and after that mom and I went to the little market. It is funny that these markets are not only here in the high season but also in the low season for the locals. Around 12.30 pm we got back in the car. Because we still had to drive for about 7 hours. The others went back to the place where the party was the other day to have a very comprehensive meal with 6 baguettes while that was not even on the buffet yesterday. Unfortunately we had no time for this after-party, but the weekend and everything that happened was very interesting. Finally, I was home at 9.30 pm in Leeuwarden after a 7 hours drive with the car and 2 hours with the train. After that I still had to make homework, nice! 

Het was heel grappig en raar om zo’n feest mee te maken, maar wel echt ontzettend leuk en bijzonder en daarom wilde ik dat ook graag met jullie delen. Ik heb hieronder nog wat sfeer foto’s geplaatst van het weekend in Frankrijk.

It was very funny and weird to attend a party like that, but therefore very nice and special and that is why I wanted to share it with you. Below I have some more picture from my weekend in France.They even had a picture of my sister and me in their living room!

Love, Sannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven