Travel ~ What to do in 2 days in Berlin? 

FullSizeRender.jpg

Alweer meer dan 2 maanden geleden ging ik met papa, mama en Emma een weekendje naar Berlijn met de trein. Twee dagen is sowieso al te kort om een stad te zien, maar het is ons gelukt om het bijzondere verhaal over Berlijn toch mee te krijgen. Berlijn is de meest veranderende hoofdstad in Europa, het zou kunnen dat het er over 10 jaar weer helemaal anders uitziet. Misschien heb je de bijna 20 minuten lang durende vlog al gezien die ik op mijn youtube kanaal heb gedeeld, maar omdat die niet erg gedetailleerd uitlegt waar we hebben gelogeerd of gegeten en ook niet echt tips (bijvoorbeeld met de lekkerste curryworst in Berlijn) heb gegeven wil ik dat graag nog even doen in een blogpost.

In dit artikel komt wel wat geschiedenis over Berlijn en de Tweede Wereldoorlog naar voren wat we als het goed is allemaal wel kennen. Dat is ook het interessante aan Berlijn, het is zo erg verandert door de jaren heen en de geschiedenis is nog steeds heel recent. Mijn ouders zijn er bijvoorbeeld nog geweest toen de muur er nog stond. Heel gaaf om die verhalen en ervaringen te horen.

 Already more than 2 months ago I have visited Berlin for a weekend by train with my mom, dad and my sister Emma. Two days is too short to see the whole city, but we achieved to divine the big story of the city. Berlin is the most changing capital in Europe, it could be that the city looks different again in 10 years. Maybe you already saw the almost 20 minutes lasting video I posted on my youtube channel (in Dutch), but the video is not detailed enough to explain where we ate or to which accommodation we went or what the best curry sausage in Berlin. Moreover, the video is in Dutch so only Dutch speaking persons can watch it. In this blogpost I want to give you some tips about what to see and to in Berlin while you only have 2/3 days.  

This article will contain some history about Berlin and the Second World War, which we probably (at least in Europe) all know. That is also the most interesting thing about Berlin, it changed enormously through the years and the history from this city is still recent. My parents were in Berlin when the wall was still here for instance. Super cool to hear their stories and experiences. 

Fernsehturm

Het is zeker een aanrader om in de Fernsehturm (TV toren van Berlijn) te gaan. De toren is 368 meter hoog en als je boven staat kun je over een heel groot gedeelte van Berlijn uitkijken. Je wordt met de lift helemaal naar boven gebracht en daar kun je helemaal rondlopen om Berlijn van alle kanten te zien. Dit moet je echt zien want je kunt niet normaal op de foto krijgen hoe mooi dat nou eigenlijk is. Er is boven ook een restaurant waar je kunt eten als je een keer niet goedkoop wilt eten. Ik weet niet precies hoe duur het is daar maar het zal niet goedkoop zijn. Je koopt een kaartje van te voren voor een bepaalde tijd en dan mag je daarop. Wij hadden een soort van vip kaartjes/fast pass waardoor we sneller naar boven mochten en ook sneller weer terug. Die kosten €19,50 en normale kaarten (waardoor je iets langer moet wachten) kosten €13. Je kunt de prijzen hier vinden.

You surely have to go up the Fernsehturm (TV tower) when you are in Berlin. The tower is 368 and from the top you get a panomaric view over Berlin. You will be brought to the top with the elevator and you can walk there to see Berlin from all sides. There is also a restaurant so if you don’t want to eat cheap. I don’t know how much it costs to eat there but it will be expensive I think. You buy a ticket to go up the tower beforehand and on the ticket a time is mentioned when you have to be there. We had kind of a vip card/fast pass so we were faster and had to wait less than the normal tickets. The price of the vip ticket is €19,50 and a normal ticket (with some more waiting time) is €13. The prices can be found here.

Alexanderplatz 

Alexanderplatz is een groot plein in voormalig oost-Berlijn vlakbij de Fernsehturm. Er zijn verschillende grote winkels hier en je vindt hier ook de wereldklok op het plein. Als je om je heen kijkt zie je dat de gebouwen heel erg grijs en saai zijn, dit is typisch voor de tijd dat Berlijn nog verdeeld was in oost en west. Het winkelcentrum met de grote ramen en Saturnus erop is daarentegen weer totaal niet typisch oost-Duits. Dat klopt, want deze is gebouwd na de val van de Berlijnse muur.

Alexanderplatz is a public large square in the former east-Berlin near the Fernsehturm. There are some big stores here and the world clock is on this square. If you look around you can see that the buildings are very grey and boring which is typical for the time when Berlin was still separated in east and west. The shoppingcenter with the big windows and Saturnus written on it is on the other hand not east-German style at all. That is true, because this shoppingcenter is build after the fall of the Berlin wall. 

 

Holocaust monument

Het Holocaust monument is voor alle 6 miljoen Joden die zijn omgekomen tijdens de Holocaust. Het is de bedoeling dat als je tussen deze enorme stenen loopt je een beetje het gevoel krijgt wat de Joden hadden; een ongemakkelijke en verwarrende sfeer. Het hele monument zelf stelt het zogenaamd georganiseerde systeem voor, met de verloren menselijke waardigheid. Dit monument is heel erg indrukwekkend als je het verhaal erachter weet, bijvoorbeeld het verhaal van Anne Frank.

The Holocaust memorial is in memory for all the 6 million Jewish victims of the Holocaust. If you walk between this enormous stones you have to feel a little bit like the Jewish at that time; an uneasy and confusing atmosphere. The whole sculpture has to present the supposedly organized system that has lost touch with human reason. This memorial is very impressive if you know the story behind it, for example the story of Anne Frank. 

DSC07959

Branderburger tor 

De Branderburger tor is gebouwd in de 18e eeuw en is een van de meest bekende monumenten van Berlijn. The Branderburger tor functioneerde in de eerste jaren als stadspoort van de oude stad van Berlijn. Er moest destijds tol worden betaald als je de stad in wilde. Met de bouw van de Berlijnse muur werd de Branderburger tor ingebouwd waardoor er niet meer onderdoor kon worden gereden. Na de val kon dat weer wel, maar sinds 2002 mag er helemaal geen verkeer meer onderdoor.

The Branderburger tor was built in the 18th century and one of the best known monuments of Berlin. The function of the Branderburger tor was that is has been one of the city gates of the old city of Berlin. You had to pay road tax in the time of the 18th century when you wanted to enter the city. The Branderburger tor was built-in when the Berlin wall was built, therefore you could not drive through the Branderburger tor anymore. After the fall of the wall this was possible again, but since 2002 the Branderburger tor has been closed for traffic. 

IMG_4291

Reichstag

Het Reichstag gebouw is het parlementsgebouw van de Deutsche Bundestag. Op 27 februari 1933 was er een brand in de Reichstag waardoor de koepel de kamer van het gebouw verwoest werden. De Reichstag werd verwoest (inclusief de herstelde koepel) tijdens de oorlog en werd herbouwd van 1961 to 1971, maar er kwam nooit meer een koepel op. Tussen 1994 en 1999 werd de Reichstag herontworpen en er kwam weer een koepel op. In de glazen koepel zit een restaurant, er is een dakterras en je kunt hier gratis een bezoek aan brengen. Houdt er wel rekening mee dat van te voren (online) het handigst is, het kan ook op het moment zelf maar dan zou je moeten wachten omdat er aar een bepaald aantal toeristen naar binnen kan. Bovendien is het van te voren nooit zeker of je er wel in mag omdat ze soms de koepel sluiten vanwege weers- of veiligheidsomstandigheden. Meer informatie kan je hier vinden.

The Riechstag building is the parliaments building of the Deutsche Bundestag. On the 27th of February 1933 the Reichstag was caught by a fire which destroyed the chamber and the dome. During the war the Reichstag was destroyed (including the dome) and was reconstructed from 1961 to 1971, but they never build a new dome. Between 1994 and 1999 the building was redesigned and got a new dome. There is a restaurant in the glass dome, a roof terrace and you can visit the glass dome for free. Keep into account that you have to reserve tickets to go in the Reichstag (this can be done online), or you can reserve at the time you want to visit, although that will probably take a longer time to wait, because there is a certain amount of people that can go in. Moreover, it is never sure whether you can go in the glass dome because it is closed sometimes because of the weather conditions or safety reasons. More information can be found here

IMG_4215.jpg

Tip: Als echte Nederlanders hebben wij natuurlijk een fiets tour gedaan door Berlijn, wat echt ontzettend leuk is. Er zijn verschillende tours in het Nederlands, Engels of Duits. Zo kun je kiezen uit de Berlijnse muur tour of de Berlijn Highlights tour. Wij deden de Berlijnse muur tour wat echt heel interessant was. Een tour duurt ongeveer 3,5 uur en kost €25. Meer informatie over fietsen door Berlijn kan je hier vinden.

Tip: Like the real Dutch we went trough Berlin on a bike, which is super nice. There are different tours offered in Dutch, English or German. You can choose to do a Berlin wall tour or Berlin Highlights tour. We have done the Berlin wall tour, which was very interesting. A tour is around 3,5 hours and costs €25. More information can be found here

IMG_4188.jpg

Gedenkstätte Berliner Mauer

Oftewel, gedenkmonument Berlijnse Muur. Op verschillende plekken in de stad is de muur te bezichtigen, maar hier in de Bernauer Straße hebben ze dus een heel monument gebouwd wat heel indrukwekkend is. De muur werd dwars door een straat gebouwd waardoor het de huizen zelf in het oosterlijk gedeelte van de stad lag, maar als je één stap de voordeur uit deed was je in het westelijke gedeelte van de stad. De ramen en deuren werden dicht getimmerd, maar er zijn toch nog mensen van oost naar west ontsnapt door tunnels en andere vlucht routes. Heel veel van deze vluchtpogingen kan je lezen bij dit monument.

Vanaf de uitkijktoren kun je een gedeelte van de muur zien met een stuk ‘niemandsland’, nog een muur en de uitkijktoren. Verder is er ook een gedenksteen voor de mensen die geprobeerd hebben te vluchten, maar zijn overleden door deze poging.

In English, memorial monument of the Berlin wall. In different area’s of the city you can see pieces of the wall, but here in the Bernauer Straße a monument was built, which is very impressive. The wall was built straight across the street and therefore the houses were in the east part of the city, but when you put one foot out of the door you were in the west part of the city. The windows and doors were nailed down, although there were still people who escaped from east to west by tunnels and other escape routes. A lot of these escape attempts can be seen at this monument. 

From the watch-tower you can see a part of the Berlin wall and an area which was no man’s land, another wall and a watch-tower. Furthermore, a memorial stone is present for the people who try to escape, but died during this attempt. 

IMG_4198.jpg

 

Postsdamer Platz

Vandaag de dag kun je heel veel nieuwe gebouwen en renoverende projecten op Potsdamer Platz vinden. Maar tijdens de Koude Oorlog was in dit gebied niks te vinden. Na 1990 werd dit gebied een van de meest populaire bouwterreinen in Europa, omdat dit tijdens de Koude Oorlog behoorde tot niemand’s land. De Potsdamer Platz was een van de belangrijkste stukken grond in Berlijn om zichzelf opnieuw te presenteren naar de wereld, omdat Berlijn zich opnieuw op de kaart moest zetten. Daimler, Sony, Beisheim en Park Kolonnaden hebben allemaal een aandeel in dit door nieuwe gebouwen te plaatsen op de Potsdamer Platz. Deze gebouwen zijn heel erg indrukwekkend en zeker het bezoeken waard. Er staat hier ook nog een stuk van de muur met informatie erbij.

Nowadays on Potsdamer Platz you can find very new buildings and redeveloping projects. But during the Cold War there was nothing here in this area. After 1990 this place became one of the most popular building sites in Europe, because this place belonged to no man’s land. The Potsdamer Platz was one of the key areas in Berlin to express itself again to the world, because Berlin needed to re-establish itself on the World map. Daimler, Sony, Beisheim and Park Kolonnaden all have buildings at Potsdamer platz. These buildings are very impressive and surely worth a visit. Moreover, there is also still a piece of the wall to see with some information. 

IMG_4137

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was de punt waar buitenlanders van west naar oost Berlijn en terug konden komen. Mijn vader en moeder zijn hier in die tijd allebei van west naar oost gegaan. Er werd helemaal onder de bus gekeken of je geen mensen meenam (vooral van oost naar west) en iedereen moest zijn/haar paspoort laten zien. Nu staat alleen het hokje van de bewakers er nog en er is helemaal omheen gebouwd. Je moet het gezien hebben, maar het is echt niet heel bijzonder. Er staan een paar verklede soldaten voor de lol, maar je krijgt helemaal niet het gevoel van hoe het was in die tijd en dat is jammer (staged authenticity om even wat toerisme termen te gebruiken). Dus als ik volgende keer naar Berlijn ga ga ik hier zeker niet meer naartoe. Het is niet heel bijzonder.

Checkpoint Charlie was the former Berlin wall crossing where foreigner tourists could go from west to east and the other way. My mom and dad have both crossed here. The soldiers were looking under the bus whether you took people with you (especially from east to west Berlin) and everyone had to show their pasport. Now there is only still a little stand from soldiers and there are a lot of buildings around it. This is something that you have to seen, but it is not that special. There are several costumed soldiers for the fun, but you cannot get the feeling from that time there and that is a pity (staged authenticity to put it in tourism terms). So next time I’m going to visit Berlin I won’t go there again. It is not that special. 

 

Shops

Winkelen is het leukst op de Kurfürstendamm waar je ook het grootste warenhuis van Europa kan vinden, het KaDeWe. Verder kun je hier heel veel verschillende andere winkels, showrooms, hotels en restaurants vinden. Het is een beetje de Champs-Élysées van Berlijn. Je kunt hier ook de Keizer Wilhelm memorial kerk vinden, een ruïne van de Tweede Wereldoorlog die niet meer gerenoveerd is daarna. Wel hebben ze een nieuwe kerk gemaakt. Die lijkt op een lipstick en poederdoos, daarom wordt het ook wel lipstick und puderdose genoemd.

The shopping street of Berlin is the Kurfürstendamm where you can also find the largest department store of Europe, the KaDeWe. Moreover, you can find different stores, showrooms, hotels and restaurants here. It is the Champs-Élysées of Berlin. You can also find the Kaiser Wilhelm Memorial Church here, which is a ruin that has never been rebuild after the Second World War. But they build a new church next to the old one. This looks like a lipstick and powder-box, that’s why it is also called lipstick und puderdose (in German). 

 

Food

In de nieuwe Mall of Berlin op de Potsdamer Platz kun je heerlijk op de bovenste verdieping eten. Er zijn allemaal verschillende restaurants; Chinees, Amerikaans, vis, pizza, sushi, etc. Echt super leuk en er is voor ieder wat wils dus als jij zin hebt in Chinees en je medereiziger in een hamburger dan kun je dat gewoon beide halen en heerlijk gaan eten. Wij hebben hier hamburgers gegeten en ze waren heerlijk!

In the new Mall of Berlin on the Potsdamer Platz you can eat at the top floor. There are different restaurants; Chinese, American, fish, pizza, sushi, etc. It’s awesome because you can just pick what you want and your co-traveller can pick for example a burger and you can enjoy both meals. We also ate burgers here and they were so good!

Tip: Als je de lekkerste curryworst van Berlijn wilt proeven moet je zeker even langsgaan bij Curry 61. Een klein soort snackbarretje vlakbij de Hackescher Höfe en daar hebben ze echt super lekkere curryworst.

Tip: If you want to taste the best curry sausage in Berlin you surely have to step by Curry 61. This looks like a little snack-bar nearby the Hackescher Höfe and there they have curry sausage which is very delicious. 

IMG_4348

Wij hebben overnacht in een appartement bij Schoenhouse Apartments. Heel erg fijn! Een eigen keuken en gewoon voor 4 personen. Het adres is: Schönhauser Allee 185, 10119 Berlin, Germany. Hier is meer informatie te vinden.

We stayed in an apartment with Schoenhouse Apartments. This is super nice! An own kitchen and is for 4 persons. The address is: Schönhauser Allee 185, 10119 Berlin, Germany. You can find more information here

 

 

Ik hoop dat je wat had aan deze informatie en heel veel plezier in Berlijn als je het zelf gaat bezoeken!

I hope I gave enough information and have lots of fun when you visit Berlin!

Love, Sannah

 

Sources:

http://www.visitberlin.de/en/spot/reichstag

http://www.tripadvisor.nl/Attractions-g187323-Activities-Berlin.html

Persoonlijk reisblog over en uit Berlijn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven