Cultural differences ~ Bali

DSC01292

Wat is jouw beeld van Bali? Ik neem aan dat het iets met zon, blauw water, witte stranden, infinity zwembaden, jungle, coole activiteiten en veel toffe feesten. In het begin dacht ik dat Bali best wel goed was in het managen van het Toerisme hier, dat is wel zo, maar ze weten ook heel goed dat er toeristen zijn waar je veel geld aan kan verdienen. De lokale bevolking is hier ingespeeld op het toerisme en kunnen zich dan ook veel beter verwoorden in het engels. Waar we in Thailand ‘no’ zeiden dan was het ook klaar en ging iemand weg en stoppen iets te verkopen. Als we dat hier zeggen vertellen, bijvoorbeeld kinderen, over dat ze zonder jouw geld niet naar school kunnen. Het is zo, het is nog steeds een arm land, Indonesië, maar het is zo opdringerig om te zien dat ze weten hoe je makkelijk geld van toeristen kan krijgen. En dit is nog niet het enige wat opviel tijdens de afgelopen weken.

What is your image of Bali? I suppose it is something like sun, blue water, white beaches, infinity pools, jungle, cool activities and amazing parties. In the beginning I thought Bali was quite good in managing Tourism here, in a way that is true, but the inhabitants also know very good that there are tourists which you can earn a lot of money from. The local population well aware of the tourism and can express themselves better in English. Whereas in Thailand we would say ‘no’ the conversation would be done and someone would stop with selling a thing. If we say that here, for example to children, they would say that without money they cannot go to school. It is true, Indonesia is still a poor country, but it is very intrusive to see that they know how to get money from tourists. And that is not the only thing that caught my attention the past weeks.

1. Mensen willen je helpen voor geld // People want to help you for money

Bij aankomst op het vliegveld staan er al mensen aan om je koffer mee te nemen naar de auto, voor geld. Zoals ik hiervoor al zei, ze weten heel goed dat je toerist bent en geld hebt. Maar dit moet je wel doorhebben als toerist zijnde, want in eerste instantie denk je ‘oh wat aardig van deze man/vrouw’ maar het gaat heel erg irriteren dat ze vervolgens voor elk klein dingetje geld willen. Als iemand mij gratis ergens heen wil brengen ga ik er eigenlijk al vanuit dat aan het einde hij/zij geld van me gaat vragen. Laatst in Uluwatu was dit niet zo, maar het bleek dus gewoon een toeristen taxi chauffeur te zijn (die kan je overal vinden) en ik denk dat hij wel op geld hoopte, maar die gaf ik niet (stomme toerist, sorry). Hou hier in ieder geval rekening mee als je naar Bali gaat!

Arriving at the airport there are already people to take your suitcase from you to carry it to the car, for money. Like I said before, they know you are a tourist and have money. As a tourist you have to keep this in mind, because at first you will think ‘oh how nice of this man/woman’ but it will irritate you that they keep asking money for every little thing. If someone offers me a ride somewhere for free I already have in my mind that he/she probably is going to ask for money. A few weeks ago when I went to Uluwatu that was not the case, but it actually was a tourist taxi (which you can find everywhere) and I think he hoped for some money, but I didn’t give it (stupid tourist, sorry). So keep this in mind if you travel to Bali!

DSC01703

2. De mensen zijn hier nog steeds arm // People are here still very poor

Ook al is Bali een van de rijkste eilanden van Indonesië door het toerisme, er leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Toen we bijvoorbeeld de Mount Batur op gingen werden we begeleidt door een meisje van een jaar of 14 die al sinds dat ze 8 was de berg op ging om dingen te verkopen en geld te verdienen om het gezin te onderhouden. We gingen ook naar een familie die niet eens een normale wc hadden. Heel gek, het liefst zou je al deze mensen willen helpen, maar dat lukt gewoon niet.

Although Bali is one of the most rich islands of Indonesia because of the tourism, there are still a lot of people living under the poverty line. For example, when we climbed the Mount Batur our guide was a little girl of 14 years old who already went up the mountain since she was 8 to sell things and earn money for her family. We also went to a family who did not even had a normal toilet. So crazy, you really want to help these people, but you just can’t do that. 

DSC01324

DSC01451

3. Indonesische keuken // Indonesian cuisine

Nee nee, Bali is niet alleen arm, want de keuken is heel rijk aan bijvoorbeeld specerijen. De gerechten zijn op een andere manier heet in vergelijking met het Thaise eten. Ik weet nog steeds niet wat ik lekkerder vind, maar na Thailand was het zoete hete eten ook wel even lekker. Na Thailand was ik ook een beetje klaar met rijst, ik hou heel erg van Mie Goreng en Gado Gado. Ook zijn hier op Bali heel veel van die Healthy and Organic restaurantjes, niet echt Indonesisch maar ik hou ervan!

No, Bali is not only poor, because the kitchen is actually very rich with spices. The meals are in another way spicy compared to the Thai food. I still don’t know what I like most, but after Thailand this sweet, hot food was very nice. After Thailand I was a little bit done with rice, but I really like Mie Goreng and Gado Gado. Also are there a lot of Healthy and Organic restaurants here on Bali, not really Indonesian but I love it!

4. Alle tempels zijn nog steeds gebruikt // All temples are still used

Meestal ga je naar een land om de cultuur te zien en geschiedenis en ga je naar kastelen of oude tempels die niet meer gebruikt worden. Nu worden kathedralen enzo natuurlijk wel gebruikt, maar hier in Bali kun je ook gewoon binnen lopen om zo’n ceremonie mee te maken en ook al heb je een ander geloof, je wordt gewoon meegenomen in hun wereld. Echt heel cool.

Mostly you visit a country to see culture and history and you go to castles or old tempels which are not used anymore. Now are cathedrals and others still used, but here in Bali you can just walk into a temple and experience a ceremonie although you have another belief, you are just taken into their world. So cool.

DSC01461

DSC01664
Gezegend fruit!

5. Kinderen blijven bij hun ouders wonen // Children keep living with their parents

Dit is in meer landen in Azië gebruikelijk. Veel kinderen blijven bij hun ouders wonen om voor hun te zorgen later en geld voor ze te verdienen. Daardoor is hun wereld ook niet zo heel groot en dat vind ik best gek om te zien omdat ik juist heel erg blij was toen ik op mezelf ging wonen in Leeuwarden. Volgens mij is het ook meestal de jongste die dan het huis overneemt en daar met zijn/haar eigen familie gaat wonen (en met hun ouders dus).

This is usual in more countries in Asia. A lot of children keep living with their parents to take care of them and make money for them. Therefore their world is not very big and I find that weird to think about because I was super happy to go and live on my own in Leeuwarden. I think it was always the youngest one that takes over the house to live there with his/her own family (and with their parents). 

6. Balinese (ook Thaise) mensen zijn bijgelovig // Balinese (but also Thai) people believe in superstition

In Thailand had je heel erg het principe dat iemand niet zijn gezicht wil verliezen, dus status was heel erg belangrijk. Daarom zeiden ze ook vaak geen ‘nee’. Hier op Bali geloven ze heel erg in karma. Je moet bijvoorbeeld 7 rondjes naakt om je huis lopen als je een vijzel hebt gebroken. En yoga is hier ook heel erg populair, dat heeft te maken met allerlei energies die Chakra worden genoemd (ik heb er ook niet veel verstand van, sorry). Maar dat valt dus wel heel erg op dat ze alles voor je proberen te doen omdat dat voor goede karma zorgt.

In Thailand there was this ‘loosing your face’ aspect, so status was very important. That is why they regurlary said ‘no’. Here on Bali they believe in karma. For example, you have to walk 7 rounds around your house naked if you break a mortar and pestle. And yoga is super popular here, that contains all sorts of energies which are called Chakra (I do not know a lot about this, sorry). So it is very remarkable that the people try to do everything so that they will have good karma. 

Vergeleken met Thailand // Compared to Thailand:

7. Er zijn niet overal wasmachines // No washing machines everywhere

Dit was echt een domper in de eerste weken hier. In Thailand hadden we beneden in het gebouw wasmachines staan die we voor 30 bath per keer konden gebruiken, hier moeten we naar de laundry lopen en dat de volgende dag weer ophalen. Wel heel erg netjes schoon en gestreken, maar ik ga echt heel erg blij zijn als ik straks weer lekker dingen zoals koken en de was doen allemaal zelfs kan doen! Klinkt waarschijnlijk heel gek voor de mensen die het nu echt zat zijn, maar ja ik kijk uit naar weer bezig zijn met andere dingen dan alleen maar school en relaxen haha.

This was a real disappointment in the first weeks here. In Thailand we had some washing machines downstairs in the building which we could use for 30 bath, here you have to walk to the laundry and have to pick it up the day after. Super clean and ironed, but I will be so happy if I am back and I can do things like cooking and doing the laundry myself again! Sounds very weird for people that are just done with it, but yes I’m looking forward being busy with those things instead of only doing school and relaxing haha. 

 

Fijn weekend!

Have a nice weekend!

 

Love Sannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven