BLACK FRIDAY ~ is dat echt nodig?

Al vorige week begonnen de nieuwsbrieven binnen te stromen met de hoge kortingen die winkels gaan invoeren op Black Friday. Deze dag is overgewaaid uit Amerika en is een dag die steeds bekender wordt in Nederland. Het is de dag na thanksgiving en een startsein van het inkopen van de decembercadeaus. Doordat er hoge kortingen worden geboden op heel veel producten worden we kooplustig. Maar waarom willen we eigenlijk alleen maar meer spullen? Kunnen we niet gewoon blij zijn met wat we hebben? In deze blog wil ik graag iets meer uitleggen over overconsumptie en of kopen ons echt gelukkig maakt.

Earth Overshoot Day

Elk jaar is Earth Overshoot Day weer een paar dagen eerder dan het jaar ervoor. Deze dag is het punt dat alle grondstoffen, voedingswaren en andere bronnen die de aarde in een jaar kan produceren en aan afval verwerken op zijn. In 2018 was dit op 1 augustus. Wat betekent dat we in seven maanden alle bronnen van de aarde al hebben opgemaakt. We gebruiken dus op dit moment 1,7 aardes. Dit door overbevissing, te veel bossen te kappen en meer CO2 uitstoten in de atmosphere dan onze ecosystemen kunnen absorberen. Dat betekent dat we in 2050 meer dan 3 planeten nodig hebben om de wereldbevolking te onderhouden. Vergeet niet dat elk kledingstuk wat jij koopt, niet alleen bestaat uit de stof zelf, maar voor het maken wordt water, elektriciteit en vervoer. Één t-shirt maken draagt bij aan 2,5 kg van de CO2 emissies. Door fast fashion en de voorbijvliegende trends zijn we ook snel klaar met een kledingstuk en kopen we snel nieuwe. Zo ontstaat overconsumptie, wat vooral in de Westerse landen een begrip is.

Maakt veel kopen nou echt gelukkig?

Het antwoord op deze vraag is nee. Mensen willen status uitstralen en opvallen door de nieuwste auto of telefoon te hebben. Maar uit veel onderzoeken is gebleken dat ervaringen ons gelukkiger maken dan iets nieuws kopen.

Mijn aanrader: koop niks op Black Friday. Een initiatief van Greenpeace. De donatie wordt ingezet voor het herstel van een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu.

Dus in plaats van veel kleding of apparatuur in te slaan op deze Black Friday, denk na of je het echt nodig hebt en of het je echt gelukkig zal maken. Ik denk altijd eerst na of ik iets echt nodig heb en ga dragen, dan pas koop ik het. Ik wil je dus graag meegeven om iets langer na te denken over wat je koopt vandaag.

Love, Sannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven