Mijn 2018

GELUKKIG NIEUWJAAR!

Ik hoop dat jij een leuke jaarwisseling hebt gehad! Ik blik in deze blogpost terug op mijn 2018 door het beantwoorden van een aantal best wel lastige vragen. Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie jaar is geweest en wat het belangrijkste is dat jij hebt geleerd, dus laat dat zeker even achter in de reacties.

Wat gaf je het meest het gevoel dat je leefde dit jaar?

Ik was dit jaar bewuster aan het genieten van de kleine dingen, iets langer stilstaan bij een mooi uitzicht of moment. Maar ook stilstaan en bedenken wat ik allemaal heb en waarom ik gelukkig ben. Aan de andere kant voelde samenwonen met mijn vriend en mijn diploma halen heel erg alsof ‘mijn echte leven’ nu is begonnen en dat ik er nu wat van moet maken Uit die fase ben ik nog steeds niet helemaal. 2019 wordt het jaar waarin ik ga ontdekken wat ik (voorlopig) verder wil gaan doen op het gebied van werk, maar wil ik ook veel over mezelf leren.

Hoe verraste je jezelf in 2018?

Hmm, ik vind het lastig om te reflecteren op mezelf. Ik denk dat ik mezelf verraste doordat ik mijn diploma helemaal volgens planning (vier jaar) haalde. Ik moest namelijk nog 1 toest doen waar ik al 10 keer over had gedaan en haalde hem bij de laatste kans. Ook verraste ik mezelf door dingen gewoon te doen, door wat steviger in mijn schoenen te staan. In 2019 wil ik zeker nog steviger in mijn schoenen komen te staan door ook echt voor mezelf op te komen, maar stap 1 is gezet.

Dat dingen gewoon doen is bijvoorbeeld een poes nemen. We hadden het al een tijdje gehad over een poes adopteren en in maart gingen Floris en ik naar het asiel om alleen te kijken. Toen werden we verliefd op Nini. Het is heerlijk dat er zo’n beestje rondloopt in huis. Als je nog niet zo lang samenwoont is het best een stap om gelijk een huisdier te nemen, maar het voelde en voelt gewoon zo goed tussen ons, dat je voor dit soort dingen gewoon moet gaan.

Van wat heb je spijt dit jaar?

Ik had nergens echt spijt van dit jaar, het zijn meer dingen waar ik van geleerd heb en in het vervolg beter kan doen, zoals beter voor mezelf opkomen en duidelijk maken wat mij blij maakt. Ik plaats vaak iemand ander’s wens voor die van mijzelf. Ik heb hiervan geleerd en ga hier zeker mee verder in 2019.

Ook heb ik een beetje spijt dat ik dingen niet heb gedaan, zoals mijn blog weer een nieuwe start geven. Maar dit was ook meer omdat ik nog niet helemaal wist waar ik heen wilde met mijn blog, dus spijt hebben is dan ook niet echt het goede woord.

Waar was je het meest dankbaar voor dit jaar?

Heel cliché, maar dat is toch dat ik gezond ben en de mensen om mij heen ook en de liefde van familie en vrienden om me heen.

Wat heb je dit jaar bereikt waar je trots op bent?

Mijn diploma behalen natuurlijk! Ik ben na de HAVO gelijk op mijn 17e begonnen met studeren, omdat we toen nog studiefinanciering kregen en heb mijn studie in vier jaar afgerond. Waardoor ik nu 21 ben en een HBO Bachelor diploma op zak heb. Ik wil zeker nog verder leren, maar ben geen master gaan doen omdat ik niet weet wat ik precies wil gaan doen.

Hoe was dit jaar beter dan 2017?

In 2018 ben ik meer gaan ontdekken wat voor mij belangrijk is in het leven en waar ik mee verder wil. Zo kwamen onderwerpen als in een ander land wonen, duurzaamheid, een baan vinden, een master doen of niet allemaal voorbij dit jaar. Helaas kijk je automatisch toch veel naar anderen hoe leuk hun leven is (volgens social media), dat probeerde ik minder te doen.

Hoe was dit jaar slechter dan 2017?

Wat een stomme vragen over beter en slecther, haha. Ik heb geen idee hoe dit jaar slechter was dan 2017, van elk jaar leer je en groei je ookal gebeurt er iets wat slechter was dan in het jaar ervoor. Als er nou iets ernstigs was gebeurd was het een slechter jaar, maar gelukkig is dat niet gebeurd en ben ik dankbaar voor alles wat ik dit jaar heb mee mogen maken.

Waar had je meer tijd aan willen besteden dit jaar?

Ik kan wel een paar dingen opnoemen, maar alles wat ik niet gedaan heb dit jaar heeft een reden. Meer reizen niet omdat ik daar het geld niet voor had, meer fotograferen niet omdat ik geen geld had voor een goede camera, meer bloggen niet omdat ik niet wist wat ik wilde en full-time werkte en meer bakken niet omdat ik daar de tools niet voor in huis heb. Oh ik weet er één, meer tijd besteden aan het onderhouden van contacten en vaker afspreken met vrienden. Ik ben echt zo’n persoon die niet graag een gesprek begint met iemand op whatsapp om het over de bloemetjes en de bijtjes te hebben. Dat heb ik veel liever in ‘het echt’, maar daar moet je dan wel tijd voor vrij maken en ook initiatief nemen. Dat is waar ik in 2019 meer tijd aan wil besteden.

Wat was je favoriete TV-programma in 2018?

Favoriete TV-programma is altijd ‘Wie is de Mol’, ik vind het echt jammer dat Art het niet meer gaat presenteren in 2019! Mijn favoriete serie dit jaar was denk ik Salvation en Mars, al heb ik het nieuwe seizoen hiervan nog niet gezien. Oh en Outlander vind ik ook heel tof. Wat is jouw favoriete serie?

Als je terug kon gaan naar de eerste dag van 2018 om jezelf advies te geven, welk advies zou dat dan zijn?

Gewoon altijd doen waar je je goed bij voelt en dat duidelijk maken aan de mensen om je heen. Blijf jezelf uitdagen en in jezelf geloven, dan komt het gewoon goed.

Hoe ben je dit jaar gegroeid als persoon?

Ik ben dit jaar meer volwassen en mezelf geworden denk ik. Ik sta sterker in mijn schoenen en weet beter wat ik wil en waar ik blij van wordt. Toch wil ik wel meer durven voor mezelf te praten en mezelf op de eerste plek te zetten.

Wat is het belangrijkste dat je leerde dit jaar?

Om vooral te kijken naar waar ik gelukkig van wordt en niet kijken naar de mensen om me heen of hoe ik hun kan blij maken met mijn keuzes.

Welke goede voornemens bedenk je voor het komend jaar?

Ik doe niet echt aan goede voornemens, want waar je nu aan wil beginnen had je ook vorig jaar kunnen doen. Ik ben sinds kort bezig met fotograferen en wil op creatief vlak groeien. Ik bouw dit jaar graag mijn blog op en kijk hoe ik mensen een beetje bewuster kan maken over het belang van duurzaamheid. Ook ben ik heel erg benieuwd wat mijn toekomstige werk me gaat brengen (op dit moment ben ik druk bezig met solliciteren).

De voornemens op persoonlijk niveau heb je al een beetje kunnen lezen door dit artikel, zoals gewoon blijven doen waar ik blij van wordt en voor mijn eigen geluk opkomen.

Welke goede voornemens behoud je voor het komend jaar?

Meer over mezelf leren en altijd mezelf proberen uit te dagen om te groeien. Niet dat dat persé een goede voornemen was van vorig jaar, maar die zal wel elk jaar terug komen. Plannen is wel iets wat ik ook volgend jaar beter wil gaan doen. Ik probeer veel dingen, maar de perfecte manier is nog niet gelukt.

Ik vond het best lastig de vragen te beantwoorden, maar volgens mij krijg je nu wel een goed beeld van mijn jaar. Laat in de reacties weten wat jouw belangrijkste les was dit jaar!

Love,

Sannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven