Belangrijkste GROENE ontwikkelingen van 2018

2018 was het jaar waarin we de heetste zomer in Nederland sinds 300 jaar meemaakten met twee hittegolven, een duidelijk bewijs van de klimaatverandering zou je zeggen. Toch kwam er in december een klimaatakkoord waarvan milieuorganisaties vinden dat hij ambitieuzer, socialer en groener moet zijn. Ook kregen we te horen dat we niks positiefs kunnen bijdragen aan het opwarmen van de aarde als Nederland CO2-neutraal is, maar hadden zonnepaneelaanbieders wel record opbrengsten. Moeten we naast zonne- en windenergie ook investeren in kernenergie?

Helaas zijn er nog veel negatieve ontwikkelingen en onderwerpen waar nog niks aan gedaan wordt. In dit artikel wil ik graag focussen op de positieve dingen die in 2018 zijn bereikt in Nederland en in de wereld.

Allereerste plasticvrije supermarkt ter wereld

In februari werd de allereerste plasticvrije supermarkt ter wereld geopend, namelijk Ekoplaza lab! De popup store was twee maanden open en een initiatief van internationale milieuactiegroep A Plastic Planet, de Plastic Soup Foundation en Ekoplaza. Ekoplaza is nog niet helemaal plasticvrij, maar ze zijn druk bezig dit te bereiken. In de webshop kun je in elk geval nog wel plasticvrij boodschappen doen. Gelukkig zien we steeds meer supermarkten bewuster omgaan met plastic afval, zoals Albert Heijn, Jumbo en Lidl.

Vliegtaks

Misschien wel het populairste woord van 2018, maar hij gaat er komen! Pas in 2021 helaas, maar de knoop is doorgehakt in december. Ik was in november bij een lezing over duurzaam vliegen in Pakhuis de Zwijger waar verschillende belanghebbende waren om hun mening te geven. Zo was er iemand van Greenpeace, KLM, SkyNRG, de directrice van NS international en een Tweede kamerlid van D66. Het was een hele interessante lezing en daardoor begrijp je ook dat de vliegtaks helaas niet hoger kan zijn dan €7,-. Het zal misschien niet een groot effect hebben, hopelijk komt daarom de vliegtaks er binnenkort ook op Europees niveau.

Einde aan wegwerpplastic

In oktober besloot het Europees Parlement dat er vanaf 2021 wegwerpplastic zoals bestek, wattenstaafjes en rietjes verboden moet worden. Dit om een schoner milieu te creëren en bij te dragen aan minder zwerfafval. Ook komt er in Nederland statiegeld op kleine petflesjes. Natuurlijk moet je bij jezelf beginnen, maar sommige dingen kunnen niet anders geregeld worden dan op overheidsniveau.

Plastic vrij in de rest van de wereld

Chili ~ Als eerste land in Latijns-Amerika verbiedt Chili in augustus alle plastic tasjes in winkels. Het is ook eigenlijk best bizar als je ziet hoeveel van die kleine tasjes je nodig hebt om alle boodschappen mee te nemen.

Bali ~ Dit is waarschijnlijk het meest besproken eiland met stranden vol plastic. Een nieuw beleid getekend in december gaat hopelijk leiden tot 70% minder plastic in de oceaan bij Bali in één jaar.

Taiwan ~ In februari kondigde Taiwan aan alle plastic tasjes, rietjes en andere plasticgebruiksvoorwerpen helemaal te verbieden. Dit moet bij 2030 helemaal gebeurd zijn, dit lijkt niet heel ambitieus, maar in 2019 willen ze bijvoorbeeld al alle rietjes verbieden.

Natuurlijk heb ik niet alle ontwikkelingen van het afgelopen jaar opgeschreven. Dit zijn in elk geval een paar die mij zijn opgevallen afgelopen jaar. Zelf ben ik afgelopen jaar begonnen met geen vlees meer kopen, waar ik best blij mee ben. Mijn doel voor dit jaar is om veel minder plastic te kopen. Wat is jouw duurzaamheidsdoel voor 2019? Hier alvast een aantal tips om je plasticverbruik te verminderen:

Love, Sannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven