Mijn zoektocht naar een baan + tips!

Ik heb een baan! 🎉

Ik moet zeggen, het is moeilijker om een baan te vinden dan ik dacht. Ik dacht dat veel organisaties wel graag een ambitieuze, leergierige net afgestudeerde 21-jarige aan wilden nemen, maar dat was niet zo. En solliciteren zelf is ook een kunst op zich, daar moet je echt wel voor oefenen. Ik heb veel websites doorgenomen voor tips, waarvan ik er ook wat met jou ga delen zodat jij hopelijk snel een toffe baan vindt.

Mijn zoektocht

Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding Tourism Management liep ik stage bij een reisorganisatie (Koning Aap, Shoestring & YourWay2GO) en ben daar tot eind januari blijven werken. In juni heb ik mijn diploma gehaald en ik kreeg dus de kans om langer te blijven werken. Helaas kon ik na januari niet blijven, omdat er geen positie was waar ik ervaring voor heb en dat is natuurlijk begrijpelijk. Ik heb dus tussendoor wel gesolliciteerd, maar ben in januari pas echt aan de slag gegaan met solliciteren.

Iedereen waaraan ik vertelde dat ik op zoek was naar een baan probeerde het positief te draaien en zei dat de markt toch niet zo krap was en dat er veel bedrijven op zoek zijn. Maar voor iemand die ervaring heeft in marketing en dit in een volgende baan liever niet wil doen is het toch best lastig. Ik wist dus eigenlijk totaal niet wat ik wilde doen, dus heb op veel verschillende functies van teammanager tot junior event coördinator gesolliciteerd.

Hoe ik solliciteerde

Omdat ik totaal niet wist wat ik wilde heb ik eigenlijk maar één open sollicitatie gestuurd. Dit was een bedrijf dat zich bezig houdt met duurzame brandstof voor vliegtuigen. Verder heb ik vooral veel gekeken op vacaturesites LinkedIn en Indeed, omdat de websites heel erg gebruiksvriendelijk zijn. Verder heb ik mij uiteindelijk ook ingeschreven bij uitzendbureau.nl waarop veel vacatures van uitzendbureau’s staan en ze jou ook kunnen vinden. Ik heb mijn cv hier helemaal gratis op geplaatst, maar ik uitzendbureaus hebben mij niet benaderd.

Uiteindelijk kwam ik bij een vacature terecht dat het werving-en selectiebureau ZIJ ergens had geplaatst. ZIJ is een bureau dat vacatures uit heeft staan voor bedrijven, vooral voor ondersteunend personeel. Ik mocht op kennismakingsgesprek komen, maar had eigenlijk geen idee wat ik moest verwachten. Tijdens het gesprek namen we samen mijn cv door en wat ik graag zou willen in toekomstig werk. Door dit met iemand te hebben besproken had ik zo veel meer zelfvertrouwen en wist ik wat ik wel en juist niet in een volgende baan zocht. Maar ook dat het goed is om te realiseren dat een baan misschien toch niet zo goed bij je past.

Het voordeel van een werving- en selectiebureau

ZIJ was de tussenpersoon tussen mij en het bedrijf en verzond een vacature die misschien wel bij mij paste. Als ik dan graag wilde solliciteren zorgde zij dat ik eventueel op gesprek kon komen. Ik mocht op gesprek komen bij beide bedrijven waarop ik gesolliciteerd had via het bureau. Omdat ik best bescheiden ben over mezelf en mijn ervaring is het heel fijn dat er iemand is die een goed woordje voor je doet. Daardoor ben je toch al één stap verder. Bij een sollicitatiegesprek zijn ze heel persoonlijk betrokken. Ik kreeg extra voorbereiding, tips en werd nog even gebeld ervoor of ik nog vragen had. Ook heb ik na het gesprek gebeld om te zeggen hoe het ging. Dit zouden zij dan weer terugkoppelen aan het bedrijf. Ze zitten er dus zeker bovenop.

Ik ben via hen op twee gesprekken geweest en er was zo’n leuke klik bij het tweede bedrijf dat ze me gelijk uitnodigde voor een tweede gesprek. Tijdens het gesprek (op vrijdag) hadden we het over de volgende woensdag, maar na afloop kreeg ik een uitnodiging om gelijk maandag te komen. Dit omdat ze me niet zomaar wilden laten gaan. Ik was dus wel iets zenuwachtiger voor het tweede gesprek, want wat als het tegenviel voor deze gesprekspartners terwijl die van het eerste gesprek zo ontzettend enthousiast was? Gelukkig was het een erg leuk gesprek en ben ik aangenomen als junior office manager. Ik begin 1 maart en heb er echt ontzetten veel zin in!

Tips

  • Vermeld werkzaamheden tijdens je laatste baan op je CV

Deze tip kreeg ik tijdens het kennismakingsgesprek. Zodat het bedrijf ziet wat je tijdens je baan hebt gedaan en waarin je ervaring hebt. Blijkbaar lezen bedrijven vaak je motivatiebrief niet aandachtig en is het dus goed dit extra te vermelden op je CV.

  • Doe een training/praat met iemand als je niet veel wat je precies wilt doen

Achteraf had ik dit eerder moeten doen. Ik vond het zo moeilijk om vragen zo te beantwoorden dat het bedrijf mij ook graag zou willen. Maar je moet vragen gewoon ook eerlijk beantwoorden zodat je erachter komt of een baan ook echt bij jou past, want dat is ook belangrijk. Door het gesprek met iemand van een werving- en selectiebureau heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en was ik meer bewust dat je niet overal in mee hoeft te gaan.

  • Ben jezelf, het is niet erg als een baan niet bij jou past

In het begin van solliciteren had ik heel erg het idee dat ik op alles wat mij ook maar een beetje leuk leek moest solliciteren en dat ik in een gesprek mezelf moest voorstellen en vragen beantwoorden als de ideale kandidaat. Maar dat is niet zo en helemaal niet nodig. Ben gewoon jezelf en als dat niet bij het bedrijf of functie past dan moet je de baan misschien ook niet willen.

  • Lees je goed in in de organisatie waar je op gesprek mag komen

Ik weet het, iedereen zegt het. Maar het is echt de grootste afknapper voor een bedrijf als je niet weet waar het bedrijf voor staat en waarom jij juist voor dit bedrijf hebt gekozen.

  • Stel zelf vragen!

Misschien vanzelfsprekend, maar ik vond dit in het begin heel erg spannend. Wat als ze je vraag dom vinden of ze geven niet het antwoord wat jij wilde horen? Maar door vragen te stellen kom jij er beter achter of de baan ook echt iets is wat bij je past. Vragen die ik stelde:
– Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
– Wat is de uitdaging in het werk?
– Hoe kan ik mijzelf ontwikkelen?

Cheers! Hopelijk vind jij ook de droombaan die bij je past. Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal en tips hebt gehad.

Love, Sannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven