5 tips om voedselverspilling tegen te gaan (en geld te besparen)

Zoals je intussen wel gemerkt hebt is koken echt mijn hobby en vind ik het leuk om nieuwe dingen te proberen. Ik koop sinds een jaar geen vlees meer en probeer zo weinig mogelijk eten weg te gooien. Mede door deze tips kun je ook geld besparen, omdat je minder eten weggooit en het eten voor meerdere maaltijden gebruikt. Volgens Milieucentraal gooien we per persoon 40 kilo aan gewoon goed eten weg en kost dit ons zo’n €140,- per jaar. Floris is vaak verbaasd over hoeveel ik voor boodschappen uitgeef en is dus erg blij met mij 😉

1. Kijk wat je nog hebt liggen in de (koel)kast

Misschien heel logisch, maar het is toch belangrijk om te doen voordat je bedenkt wat je gaat eten. Ik heb bijvoorbeeld vaak zo’n groot pakket van wraps in de kast liggen die snel niet meer lekker worden. Dan koop ik dus nog bonen en verse groenten daarbij om die week wraps te eten. Mochten de wraps dan nog niet helemaal op zijn kan je ze de volgende dag meenemen voor lunch. Wij hebben ook altijd brood in de vriezer liggen, zodat we elke dag vers brood mee naar werk kunnen nemen.

2. Koop de weekboodschappen in 1 keer

Dit deed ik eigenlijk ook al toen ik in Leeuwarden op kamers woonde. Dit deed ik toen omdat ik met de boodschappen telkens 2x hetzelfde moest eten. Maar nu koop ik vooral veel verse groenten die ik bij meerdere gerechten kan gebruiken. Een halve courgette in mijn pasta en een halve courgette in een wrap bijvoorbeeld. Ook is sla iets wat wij nooit in één keer op krijgen, dus bedenk ik gelijk twee gerechten waarvoor ik sla kan gebruiken.

Zo geef je eigenlijk ook niks extra’s uit. Als ik zelf namelijk vlak voor het avondeten boodschappen doe heb ik de neiging iets extra’s te kopen zoals chips of chocolade, omdat ik dan trek heb. Win-win situatie!

Dit waren de weekboodschappen die ik vorige week deed. We aten deze week:

  • Zoete aardappelfriet met sla en een kaasschnitzel
  • Couscous met groenten uit de oven en feta (soms ook met rucola)
  • Wraps met chilibonen, groenten, sla en feta.
  • Soep met wat brood

3. Bedenk van te voren wat je de hele week gaat eten

Ik kan ook wel zonder plan de weekboodschappen doen, maar het is toch makkelijker als je van te voren al bedenkt wat je gaat eten. Met verse groenten zit je eigenlijk nooit fout, ik koop eigenlijk elke week wel één rode paprika en één courgette. Maar dingen als sla en crème fraîche krijg ik met twee personen niet in één gerecht op, dus bedenk ik wat ik nog meer kan eten met die ingrediënten. Natuurlijk werkt de bonus ook op mij, dus kunnen de recepten nog veranderen als ik eenmaal in de winkel ben. Ik ben echt fan van de verse pasta’s van de Albert Heijn die vaak 1+1 gratis zijn.

4. Maak 1 keer in de week een makkelijk recept

Omdat ik mijn boodschappen voor de hele week in één keer koop en een van ons vaak in het weekend weg is, is het handig om rekening te houden met eventuele spontane etentjes of iets anders waardoor we beiden of een van ons niet thuis eet. Daarom koop ik altijd een recept wat de volgende week ook nog goed is. Ons huis is niet zo groot, dus de voorraadkast ook niet. Wat er eigenlijk wel altijd in staat is de Unox soep in een zak die vaak in de aanbieding zijn bij de AH. (Koffie is ook zo’n product dat ik eigenlijk alleen maar in de bonus haal.) Bij de soep koop ik dan vaak een afbak stokbrood dat de week erna ook nog goed is. Hierdoor heb je iets meer speling in wanneer je welk gerecht eet en gaat het niet zomaar over datum.

5. Vries restjes in of maak een quiche

Ik maak eigenlijk nooit te veel. Maar veel dingen zoals pastasaus, soep, quiche en ovenschotel kan je invriezen. Mocht je teveel groenten hebben gekocht kan je ook de paprika en courgette in blokjes snijden en dit in een zakje in de vriezer leggen. Dit is natuurlijk heel handig als je juist een keer extra groenten nodig hebt.

Meer tips over hoelang je producten kunt bewaren vind je op milieucentraal.nl. Wat is jouw tip om voedselverspilling te voorkomen?

Liefs, Sannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven