Waarom ik sinds een jaar vegetarisch ben

Het was deze week de week zonder vlees. Het leek mij dus een perfect moment om mijn verhaal uit te leggen waarom ik geen vlees meer koop. Officieel ben ik namelijk niet vegetarisch, omdat ik heel af en toe nog wel vlees eet. Maar een flexitarier ben je ook al als je een of meerdere dagen per week geen vlees eet, dus ik ben gewoon 95% vegetarisch. Vlees is gewoon wel lekker en als je het dan wel eet geniet je er ook 100% van.

Het begon met een documentaire

Tijdens mijn opleiding toerisme management ben ik veel gaan leren over duurzaamheid. Dit vond ik zo’n interessant onderwerp dat ik ook mijn scriptie over het bewustzijn van duurzaam toerisme onder millennials heb geschreven. Door documentaires te kijken, zoals deze, ben ik me meer gaan verdiepen in het onderwerp. De documentaire Cowspiracy was wel echt een omslagpunt voor mij. Ik werd niet meteen daarna vegetarisch, dit kwam eigenlijk toen ik samen ging wonen met Floris in januari 2018. Onze taakverdeling in huis is dat ik kook en Floris maakt schoon (top verdeling!). We vinden allebei (bijna) alles lekker en het is daarom niet moeilijk te koken zonder vlees.

De belangrijkste reden voor mij is dus het milieu, maar het is natuurlijk ook best gek dat we bijvoorbeeld koeien “zwanger houden” om melk te krijgen. Om meerdere redenen is het goed geen of minder vlees te eten. Dit bespaar je geen vlees eet:

  • 160 liter water per week
  • 13.3 kg CO2eq broeikasgassen per week (gelijk aan 76 km autorijden)

Er zijn tegenwoordig zo veel vleesvervangers

Heb jij in de supermarkt bij jou in de buurt al eens gekeken bij de vleesvervangers? Meestal is het een heel schap vol! Er zijn vooral veel vervangers zoals vegetarische hamburgers, shoarma, kip en spek. Ik ben meer fan van de verschillende bonen en spinazie burgers. Al gebruik ik voor een lasagne wel vegetarisch gehakt en je merkt serieus geen verschil met echt gehakt! Mijn favoriete merk is het Albert Heijn huismerk, deze producten zijn het lekkerst en nog het goedkoopst ook.

Toch is het ook heel makkelijk om te koken zonder vleesvervangers, gewoon koken met extra groenten is het makkelijkst!

Mocht je vleesvervangers kopen, koop dat diegene zonder soja. Omdat dit ingrediënt ook veel impact heeft op het klimaat vanwege landgebruik.

Bron: weekzondervlees.nl

Ik merk niet persé iets aan mijn gezondheid

De vitamines die je mist kan je makkelijk vinden in groenten als peulvruchten of nootjes. Pas als je zwanger bent of als je echt veganistisch gaat eten moet je vitamines bijslikken, omdat je bepaalde dierlijke vitamines nodig hebt. Ook in de vleesvervangers zitten extra vitamines die goed voor je zijn als je geen vlees eet. Ik let er dus wel op dat ik vaker peulvruchten en noten eet, maar ik merk niks aan mijn lichaam dat ik iets mis bijvoorbeeld.

Ben jij afgelopen jaar ook minder vlees gaan eten?

Love, Sannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven