Op reis naar IJSLAND ~ onze route & voorbereidingstips

In februari zijn wij voor twee weken naar IJsland op reis geweest. Wat een fantastisch land met geweldige natuur! Het plannen van de reis met de hoogtepunten is vrij makkelijk als je eenmaal weet wat je moet zien en voor hoelang je het beste kan gaan. Maar aangezien IJsland een duur land is komen er wel wat logistieke zaken bij kijken. Je kunt namelijk gewoon elke tour vanuit Reykjavik doen, maar qua kosten ben je dan duur uit. We vonden het zelf best wel lastig om van te voren uit te zoeken hoelang we dan het beste konden blijven om alles te zien. En hoe het allemaal zat met auto huren en de verschillende activiteiten die je kan doen. Ook omdat ze je in de winter waarschuwen voor sneeuwstormen wisten we niet precies tot waar we konden rijden etc. In dit blogpost deel ik onze ervaring.

Hoelang

De gemiddelde toerist is hier ongeveer 5-7 dagen, wij gingen voor twee weken naar IJsland. Hierdoor hadden we alle tijd om overal zo lang te blijven als we wilden. We konden echt vakantie vieren en hebben op één dag na elke dag uitgeslapen. Ook gingen we iets langer dan een plaats dan nodig was omdat je toch afhankelijk bent van het weer. Het weer in IJsland is bijna niet te voorspellen en het is gevaarlijk de weg op te gaan als er een sneeuwstorm is. Het stuk wat wij nu hebben gedaan heb je echt al wel minimaal 1,5 week voor nodig, wil je alles zien. We vroegen ons echt af hoe je in twee weken het eiland kunt rondgaan en alles zien. Maar dan bezoek je de toffe natuurbezienswaardigheden heel snel en slaap je overal maar één nacht. Pak vooral de rust en geniet van de mooie natuur in het land zodat jij ook uitgerust terug komt!

Geld wisselen hoeft eigenlijk niet, wij hebben overal gepind.

Auto huren

Via Rentelcars.com huurden we van te voren een auto voor elf dagen tijdens de reis. We hebben bij deze website ook een volledige verzekering geboekt. Dat is best wel een gedoe, want zodra je de auto op gaat halen proberen ze je bijna altijd nog een verzekering via het bedrijf zelf aan te smeren die 2x zo duur is. Let hier dus goed op! Wij huurden een gewone auto met winterbanden met spikes, die dus extra grip hebben. Vierwielaandrijving is natuurlijk het fijnst op een reis door IJsland, maar als je niet van de verharde wegen af gaat heb je het eigenlijk niet persé nodig. Nu hadden wij geluk dat in februari de sneeuw al een beetje aan het verdwijnen was, al hadden we best wat grip in de sneeuw.

Accommodatie

Toen we de reis planden hebben we eerst de bezienswaardigheden uitgezocht die we wilden zien, toen een route uitgestippeld en daarna hebben we de accommodaties geboekt. We verbleven overal twee of drie nachten langs de route die we hadden uitgestippeld. Het was natuurlijk ideaal dat we een auto hadden en overal in elk geval langer dan een nacht waren. Dit gaf heel veel rust en zorgde ervoor dat we ook echt vakantie konden vieren. Ik boekte de accommodaties via Airbnb, omdat hotels gewoon echt duur zijn in IJsland. Als je in een Airbnb zit slaap je meestal bij mensen in huis en deel je de badkamer met andere gasten of met de bewoners zelf. Dit was best prima, want omdat er zoveel mensen komen en gaan per dag in een accommodatie wordt het ook elke dag schoongemaakt.

Ook heb je in vrijwel elke Airbnb een keuken en kun je dus gewoon eten maken zodat je daarop ook enorm veel geld bespaard.

Gullfoss

Activiteiten

Ik raad je 100% aan een auto te huren om dingen te gaan zien. Wij hebben in totaal maar drie excursies geboekt (waarvan één niet de moeite waard) en hebben verder alles wat je hierboven op de kaart ziet gezien door er met de auto naartoe te rijden. Je kunt zeker allemaal tours boeken om het Noorderlicht, de Golden Circle en de Black Sand beaches te zien, maar dat is echt super duur. Daarnaast is het natuurlijk veel gezelliger en fijner om gewoon samen te rijden in plaats van in een bus vol.

 1. Þingvellir – nationaal park
 2. Kerið – krater
 3. Geysir – geiser
 4. Gullfoss – waterval
 5. Seljalandfsoss – waterval
 6. Solheimasandur Plane wreck
 7. Skógafoss – waterval
 8. Dyrhólaey
 9. Reynisfjara – zwarte strand
 10. Fjaðrárgljúfur – kloof
 11. Skaftafell – gletsjer
 12. Jökulsárlón – gletsjer meer
Fjaðrárgljúfur kloof

Als je voor het eerst naar Iceland gaat, zijn dit toch wel echt de highlights die je gezien moet hebben. Het ligt allemaal naast de weg en makkelijk te bereiken.

De drie tours die we hebben gedaan zijn Snorkelen in Silfra, Ice cave tour & Glacier walk en een Lava cave tour. Ik vond zelf de Ice cave tour wel echt het tofst en raad iedereen aan die ook te doen! Je loopt ongeveer vier uur met van die spikes onder je schoenen over een gletsjer en gaat een soort ijsgrot in waar dan het water doorheen heeft gestroomd. Een gletsjer is nog maar een paar procent van een enorme ijskap, dus na vier uur lopen heb je eigenlijk nog maar 0,01% van de volledige kap gezien. Echt enorm indrukwekkend.

Ook hebben we gesnorkeld tussen twee tectonische platen, dus waar ooit de aarde aan elkaar heeft gezeten. Wat je op de foto ziet is niet echt de Eurasia en Noord-Amerikaanse plaat, want die liggen inmiddels al iets verder uit elkaar. Maar het is heel erg indrukwekkend en ook een beetje koud. Mocht je het geld hebben raad ik je dus aan deze ook te doen. De laatste tour waar we echt voor betaald hebben was de Lava cave tour en achteraf was dat niet zoals verwacht. Dit was aan het einde van de reis, dus we hadden de andere tours al gedaan, daardoor was onze verwachting wat hoger. Bovendien was de gids enorm snel en wachtte niet als je even een foto wilde maken. Ook was een deel gesloten, omdat dat in de winter te gevaarlijk is. Dus waarschijnlijk is deze tour in de zomer met een goede gids echt wel leuk!

Glacier lagoon
Reykjavik

Ik hoop dat jij de tips en informatie goed kan gebruiken. Mocht je nog vragen hebben, laat het dan zeker weten!

Love, Sannah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven