Een maand lang geen plastic

Ik heb er lang over nagedacht of ik het wil doen, maar net zoals met veel dingen is er nooit een goed moment om echt zo’n stap te maken. Ja ik heb Plastic Free July gemist, ik kwam er te laat achter. Dus voor mij is het Plastic Free August 😉 Op dit moment zijn we erg bezig met geld en besparen op onnodige (luxe) dingen, waardoor we nu maximaal 300 euro kwijt zijn aan boodschappen in de maand. Doordat ik zonder plastic boodschappen wil gaan doen zal dit bedrag omhooggaan omdat producten minder lang houdbaar zijn, of omdat produceren duurder is als je ander verpakkingsmateriaal gebruikt. Daarnaast wil ik ons doel van maximaal 300 euro per maand blijven volhouden. Zouden we hierdoor minder uitgebreid moeten gaan eten?

Seizoensgroenten- en fruit

Eigenlijk wil ik het ook gelijk goed doen. Wat betekend dat ik ook de CO2 uitstoot van de producten die ik koop wil zo laag mogelijk wil houden. Dus zo veel mogelijk producten kopen die uit Nederland komen en in het seizoen zijn.

Redenen om het niet te doen

Als er geen dingen zouden zijn waarvan ik dacht dat ik ertegenaan zou lopen zou ik deze stap natuurlijk allang hebben gelopen. Helaas zijn er wel een aantal dingen die ik zie als een uitdaging.

  • We kunnen niet gevarieerd eten
  • Het kost veel geld
  • Het kost veel moeite

Een goede oplossing zou zijn om wekelijks op de (boeren) markt mijn groenten, fruit en andere seizoensproducten te halen. Maar die markten zijn altijd op een doordeweekse dag van 10:00-17:00?! Dan zit ik gewoon op kantoor en kan dus niet even langs de markt.

Redenen om het wel te doen

Uiteindelijk zijn er naast de redenen om het niet te doen natuurlijk ook heel veel redenen om het wel te doen, want anders was ik nooit op dit punt aangekomen.

  • Ik wil meer leren over de gevolgen van plastic gebruik
  • Ik wil in de toekomst minder plastic gebruiken
  • Ik ben benieuwd hoe het is en of we het redden binnen budget

Welk plastic mag (voor nu) nog wel?

  • Ik mag de kruiden die ik in de la heb staan nog gebruiken, ook al zit hier een plastic dopje op
  • Ik mag gewoon tupperware bakjes gebruiken om lunch mee te nemen of eten te bewaren
  • Alles wat nu in de koelkast staat en bewerkt houdbaar is, maar wel in plastic zit mogen we nog opmaken (zoals de kaas)
  • Andere plastic spullen als het echt nodig is

Babette Porcelijn schrijft in haar boek ‘De Verborgen Impact’ dat de impact van verpakkingsmateriaal misschien zelfs een positief effect heeft op de milieubijdrage. Dit omdat hierdoor het eten in de verpakking langer houdbaar blijft. Ze geeft aan dat de positieve impact van geen vlees meer eten, verspilling voorkomen, lokaal en in het seizoen eten en biologisch eten nog veel grote is dan het verpakkingsmateriaal, zie onderstaande afbeelding en meer informatie.

Ik ben al volop bezig met deze bovengenoemde dingen en wil dus deze maand ook meer lokaal en in het seizoen eten. Daarbij blijkt dat maar 9% van de 400 miljoen ton plastic (waarvan een derde verpakkingsmateriaal is) wordt gerecycled. Lees hier meer over op plasticsoupfoundation.org

Kortom, ik geloof dat ik impact kan maken door minder plastic te gebruiken en ben gewoon benieuwd of het me lukt. Mocht je tips hebben, laat het me vooral weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven